Эволюция галактик в зеркале уравнения коагуляции - Конторович, В.М. (Физика низких температур, 2017)
Уравнение Смолуховского и его обобщения, описывающие слияния частиц, позволяют понять основные этапы формирования распределения галактик по массам (функции масс галактик), устанавливающиеся в результате слияний, и, тем самым, дать объяснение результатам многолетних наблюдений
на космичеcком телескопе имени Хаббла и крупных наземных телескопах. Рівняння Смолуховського та його узагальнення, які описують злиття частинок, дозволяють зрозуміти
основні етапи формування розподіла галактик по масах (функції мас галактик), що встановлюються в
результаті злиття, і, тим самим, дати пояснення результатам багаторічних спостережень за допомогою
космічного телескопа імені Хаббла та великих наземних телескопах. Smoluchowski equation and its generalizations, describing the merger of the particles, allow us to understand the main stages of the formation of galaxy mass functions, established as a result of mergers, and their evolution and thus provides an explanation for the results of long-term observations with the Hubble Space Telescope and large ground-based telescopes.