Результаты геохимических исследований проявлений рудной минерализации в породах батолита Антарктического полуострова - Артеменко, Г.В.; Бахмутов, В.Г.; Бахмутова, Л.Н. (Український антарктичний журнал, 2012)
В интрузиях габброидов, относящихся к комплексу пород батолита Антарктического полуострова, проявления рудной минерализации магнетита, ильменита и сульфидов связаны с прорывающими их интрамагматическими дайками габбро и более поздними габбро-пегматитами. В них установлены повышенные концентрации V, Co, Cu. В лейкогаббро интрамагматических постинтрузивных даек более высокое содержание Cu, U, Th, Sc и РЗЭ, а содержание Co в пирите достигает 3,5%. В интрузиях гранитоидов рудная минерализация пирита, халькопирита и магнетита связана с кварцевыми жилами посттектонической гидротермальной стадии и эпигенетическими процессами в тектонических разломах. В сульфидах из этих проявлений установлены примеси Ag и As. В інтрузіях габроїдів, які належать до комплексу порід батоліту Антарктичного півостріва, прояви рудної мінералізації магнетиту, ільменіту і сульфідів пов’язані з інтрамагматичними дайками габро та більш пізніми габро-пегматитами, що їх проривають. У них встановлений високий вміст V, Co, Cu. У лейкогабро з інтрамагматичних постінтрузивних дайок значно більший вміст Cu, U, Th, Sc і РЗЕ, а вміст Co в піриті досягає 3,5%. В інтрузіях гранітоїдів рудна мінералізація піриту, халькопіриту та магнетиту пов’язана з кварцовими жилами посттектонічної гідротермальної стадії та епігенетичними процесами у тектонічних розломах. У сульфідах з цих проявів встановлені домішки Ag і As. In the gabbro intrusions of AP batholith rocks the manifestations of ore mineralization of magnetite, ilmenite and sulphides in connection with intramagmatic dikes and more late gabbro-pegmatites were defined. The elevated concentrations of V, Co, Cu were estimated. А significantly higher content of Cu, U, Th, Sc and REE is observed in gabbros of intramagmatic postintrusion dikes. The Co content in pyrite reaches 3,5 %. The ore mineralization of pyrite, chalcopyrite and magnetite in the granite intrusions is associated with quartz veins of post-tectonic hydrothermal stage and with epigenetic processes in the tectonic faults. The impurities of Ag and As in sulfides from this zones were detected.