Coastal forms and deposits in Bulgarian Antarctic Base area, Livingston island - Kenderova, R.; Pimpirev, Ch.; Baltakova, A.; Pristavova, S. (Український антарктичний журнал, 2012)
Bulgarian Antarctic Base (S62°38'25.7'' W60°21'54.9'', 13 m a.s.l.) is located in the South Bay of Livingston Island, South Shetland archipelago. The coast line has length of 1.8 km and it contains alternate sections with predominate abrasion or accumulation processes. This study comments the results of geomorphological and sedimentological investigations of deposits, which build the accumulative form complex: high and low marine terrace, pebble beach and at some places moraines. In abrasion areas are developed bench and cliff with niches, which are described only. Болгарская база расположена на берегу Южного залива на острове Ливингстон, архипелаг Южные Шетландские острова. Длина береговой полосы составляет 1,8 км, на всем её протяжении наблюдается чередование абразивных и акумулятивных участков. Настоящая работа представляет результаты геоморфологических и седиментологических исследований отложений, которые составляют комплекс акумулятивных форм: высокую и низкую морские террасы, галечный пляж и местами морены. В абразивных участках развиваются бенч и клиф с нишами, описание которых представлено. Болгарська база розташована на березі Південної затоки на острові Лівінгстон, архіпелаг Південні Шетландські острови. Довжина берегової смуги складає 1,8 км, на всьому її протязі спостерігається чергування абразивних та акумулятивних ділянок. Дана робота представляє результати геоморфологічних і седіментологічних досліджень відкладень, які складають комплекс акумулятивних форм: високу й низьку морські тераси, гальковий пляж та місцями морени. В абразивних ділянках розвиваються бренч і кліф з нішами, опис яких представлено.