Кристалохімічні особливості інтерметаліду Pr(Ni₀,₂Al₀,₃Ge₀,₅)₁,₈ - Муць, Н.М.; Аксельруд, Л.Г.; Гладишевський, Р.Є. (Доповіді НАН України, 2017)
Рентгенівським методом монокристала визначено кристалічну структуру Pr(Ni₀,₂Al₀,₃Ge₀,₅)₁,₈, з двома векторами модуляції, вздовж векторів b і с, базової структури типу AlB₂: PA2 mm(p00,0q0)m0m, a = 4,221(2) Å,
b = 4,255(2) Å, c = 7,370(3) Å, p = 0,1540(1), q = 0,3384(1). Модуляції структури виникають внаслідок упорядкування атомів Ni, Al та Ge; виявлено модуляції заміщення та зміщення атомів з ідеальних положень;
упорядкування атомів малого розміру має власну симетрію, яка не відповідає симетрії базової структури
типу AlB₂. Рентгеновским методом монокристалла установлено существование модулированной структуры
Pr(Ni₀,₂Al₀,₃Ge₀,₅)₁,₈ с двумя векторами модуляции, вдоль векторов b и c, базовой структуры типа
AlB₂: PA2mm (p00,0q0)m0m, a = 4,221(2) Å, b = 4,255(2) Å, c = 7,370(3) Å, p = 0,1540(1), q = 0,3384(1).
Модуляции структуры возникают вследствие упорядоченного размещения атомов Ni, Al и Ge; обнаружены
модуляции замещения и смещения атомов с идеальных положений; упорядоченное размещение атомов малого размера имеет собственную симметрию, которая не соответствует симметрии базовой структуры типа AlB₂. The crystal structure of the Pr(Ni₀,₂Al₀,₃Ge₀,₅)₁,₈ compound was refined based on X-ray single-crystal diffraction
data: modulated structure (basic structure type AlB₂) superspace group PA2mm (p00,0q0)m0m with modulation
wave vectors p = 0.1540(1), q = 0.3384(1), a = 4.221(2) Å, b = 4.255(2) Å, c = 7.370(3) Å. The structural
modulations are induced by the ordering of different sorts of atoms; the modulations of the substitution and
displacement of atoms from the ideal positions were observed; the ordering of small-size atoms has own symmetry,
which does not correspond to the symmetry of the parent AlB₂-type structure.