Генерация автоколебаний при обтекании цилиндра с плоским сплиттером - Вовк, И.В.; Малюга, В.С. (Доповіді НАН України, 2017)
Численно решена задача об обтекании потоком вязкой несжимаемой жидкости кругового цилиндра и присоединенного с тыльной стороны плоского сплиттера. Исследован как переходной процесс формирования и
начала отрыва вихрей за цилиндром, так и установившиеся автоколебания потока, вызванные периодическим образованием и сбросом вихрей за цилиндром. Чисельно розв’язано задачу про обтікання потоком в’язкої нестисливої рідини кругового циліндра і приєднаного з тильного боку плоского спліттера. Досліджено як перехідний процес формування і початок
відриву вихорів за циліндром, так и усталені автоколивання потоку, що спричинені періодичним утворенням і скиданням вихорів за циліндром. The problem of viscous incompressible fluid flow past a circular cylinder and a splitter plate attached to the
cylinder backside is studied numerically. First, we consider the transient process of vortex formation and the
beginning of vortex shedding. Then we describe the sustained self-excited flow oscillations caused by the periodic
vortex shedding behind the body.