Про нелінійні моделі деформування ґрунтової товщі і поширення сейсмічних коливань - Кендзера, О.В.; Рущицький, Я.Я. (Доповіді НАН України, 2017)
Розглянуто можливість використання двох нелінійних феноменологічних моделей механіки матеріалів:
неогукової і Муні—Рівліна — для врахування впливу ґрунтової товщі при визначенні сейсмічної небезпеки будівельних майданчиків. Показано відповідність цих моделей наявним експериментальним даним при
нелінійному деформуванні ґрунтів. Запропоновано замінювати існуючі емпіричні та напівемпіричні моделі
нелінійного деформування ґрунтової товщі на феноменологічні. Рассмотрена возможность использования двух нелинейных феноменологических моделей механики материалов: неогуковой и Муни—Ривлина – для учета влияния грунтовой толщи при определении сейсмической опасности строительных площадок. Показано соответствие этих моделей имеющимся
экспериментальным данным при нелинейном деформировании грунтов. Предложено заменять существующие эмпирические и полуэмпирические модели нелинейного деформирования грунтовой толщи на феноменологические. A possibility of using two nonlinear phenomenological models from mechanics of materials — Neo-Hookean and
Mooney—Rivlin — with the aim to take the effect of strata into account in studying the seismic hazard for
building sites is considered. A correspondence of these models and experimental data under a nonlinear
deformation of soils is shown. It is proposed to change the existing empirical and semiempirical models of
nonlinear deformation of strata by pheno menological ones.