До походження флюориту Сущано-Пержанської рудної зони (Український щит) - Пономаренко, О.М.; Возняк, Д.К.; Самчук, А.І.; Бельський, В.М. (Доповіді НАН України, 2017)
Докембрійським щитам притаманні канали, по яких відбувалося надходження речовини й тепла мантії в
земну кору. Це зони глибинних розломів, кімберлітові трубки, вулкани та інші диз’юнктивні дислокації. На
мантійне походження вказують перидотитові, кімберлітові, лампроїтові та інші породи. Якщо магматичні
породи не викликають заперечень стосовно мантійного походження, то зв’язок ювенільних флюїдів, що проявляються в зоні глибинних розломів, з мантією потребує обґрунтованих доказів. На Українському щиті до
таких об’єктів належить і Сущано-Пержанський глибинний розлом. Для обґрунтування його глибинного зв’язку з мантією інформативним виявився флюорит. Результати його вивчення покладені в основу даної роботи. Докембрийским щитам присущи каналы, по которым происходило поступление вещества и тепла мантии
в земную кору. Ими служат зоны глубинных разломов, кимберлитовые трубки, вулканы и другие дизъюнктивные дислокации. На мантийное происхождение указывают перидотитовые, кимберлитовые, лампроитовые и другие породы. Если магматические породы не вызывают возражений относительно мантийного
происхождения, то связь ювенильных флюидов, которые проявляются в зоне глубинных разломов, с мантией требует обоснованных доказательств. На Украинском щите к таким объектам относится и Сущано-Пержанский глубинный разлом. Для обоснования его глубинной связи с мантией информативным оказался флюорит. Результаты его исследования легли в основу данной работы. Precambrian shields are characterized by channels, through which the matter and heat of the mantle flow into the
Earth’s crust. They are zones of deep faults, kimberlite pipes, volcanoes, and other disjunctive dislocations.
Peridotite, kimberlite, lamproite, and other rocks indicate the mantle origin. If igneous rocks do not cause objections
to their mantle origin, the relationship of juvenile fluids that appear in the zone of deep faults with the
mantle requires a well-founded evidence. On the Ukrainian Shield, such objects include the Sushchany-Perga
deep fault. To substantiate its deep connection with the mantle, fluorite was informative. The results of its research
formed the basis of this work.