Пластичність морфогенезу та особливості репродукції рослин Colobanthus quitensis і Deschampsia antarctica в Aнтарктичному регіоні - Кравець, О.А.; Таран, Н.Ю.; Стороженко, В.О. (Український антарктичний журнал, 2012)
Досліджували анатомічну структуру репродуктивних органів двох ендемічних видів рослин Антарктичного регіону – Deschampsia antarctica та Colobanthus quitensis. Виявлено структурно-функціональні особливості організації репродуктивних органів обох видів, які сприяють пристосуванню рослин до дії низьких температур: ефемерність та інтенсивність репродукції, клейстогамія, наявність спеціальних анатомічних пристосувань оцвітини та зав’язі, триклітинний тип пилкових зерен. Исследовали анатомическую структуру репродуктивных органов двух эндемических видов Антарктического региона – Deschampsia antarctica и Colobanthus quitensis. Выявлены структурно-функциональные особенности организации репродуктивных органов обоих видов, способствующие приспособлению растений к действию низких температур: эфемерность и интенсивность репродукции, клейстогамия, наличие специальных анатомических приспособлений околоцветника и завязи, трёххклеточный тип пыльцевых зерен. The anatomic structure of reproductive organs of two endemic species of plants of Antarctic region (Deschampsia antarctica and Colobanthus quitensis) were investigated. Structural and functional features of organization of reproductive organs of both species were revealed. This features contribute to adaptation of plants to low temperature action. Some of them are ephemerality and intensity of reproduction, cleistogamy, special anatomy appliances of perianth and germ, three-cell type of pollen grains.