Національний центр антарктичних даних як невід'ємна частина наукових досліджень України в Антарктиці - Глоба, Л.С.; Литвинов, В.А.; Мороз, І.В. (Український антарктичний журнал, 2012)
У статті розглянуто основні підходи до побудови Інтернет-порталу знань Національного Центру Антарктичних Даних. Описано основні сучасні технічні рішення, покладені в основу програмно-технічного комплексу Інтернет-порталу. Зокрема, зроблено наголос на тому, що створення єдиного інформаційного середовища даних антарктичних досліджень дозволить отримати суттєвий економічний ефект у масштабах країни за рахунок комерціалізації цих унікальних даних. В статье рассмотрены основные подходы к построению Интернет-портала знаний Национального Центра Антарктических Данных. Описаны основные современные технические решения, лежащие в основе программно-технического комплекса Интернет-портала. В частности, сделан акцент на том, что создание единой информационной среды данных антарктических исследований позволит получить существенный экономический эффект в масштабах страны за счет коммерциализации этих уникальных данных. The article reviews the main approaches to designing of the National Antarctic Data Centre Internet knowledge-portal. Basic modern technical solutions, underlying software and hardware complex of Internet portal are discussed. In particular, emphasis is made that development of a united information environment Antarctic research data will provide significant economic benefits across the country through the commercialization of their unique data.