Клад римских денариев из окраины с. Репино Бахчисарайского р-на - Сидоренко, В.А. (Кримське відділення Інституту сходознавства ім. А.Ю. Кримського НАН України, 2009)
Клад, который был найден у села Репино Бахчисарайского района в 2003 году, состоял из 38 серебряных римских денариев: Фаустины Старшей - 1, Марка Аврелия - 2, Септимия Севера - 11, Юлии Домны - 6, Геты (цезаря) - 4, Каракаллы - 11, Юлии Домны - 2, Элагабала - 1. Позднейшая монета клада датируется 220-221 гг. Наиболее близким ему по составу является клад из с. Кадыковка (Балаклава), который был сокрыт на территории римского военного лагеря. Этот клад, а также некоторые иные и отдельные находки монет, что не несут следов потертости от участия в денежном обращении, могли быть связаны с выплатами римским войсковым подразделениям, которые размещались на полуострове. Другую группу составляют клады антонинианов, заменивших денарии в расчетах с армией. Локализация кладов позволяет проследить замену регулярной армии на федератов во второй четверти III в. и передислокацию римских гарнизонов между 251 и 257 годами из Юго-Западного Крыма на Боспор, что, возможно, было связано с попыткой противостояния готскому нашествию. Скарб, що знайдено біля села Репіно Бахчисарайського району у 2003 року, складався з 38 срібних римських денаріїв: Фаустини Старшої - 1, Марка Аврелія -2, Септимія Севера -11, Юлії Домни - 6, Гети (цезаря) - 4, Каракали - 11, Юлії Домни - 2, Элагабалу - 1. Пізніша монета скарбу датується 220-221 рр. Найбільш близьким йому по складу є скарб із Кадиковкі (Балаклави), що був захований на території римського табору. Ці скарби, також деякі інші та окремі знахідки монет, що не мали потертості от участі у грошовому обігу, могли бути пов’язані з грошовими виплатами римським військовим підрозділам, що розташовувалися на півострові. Іншу групу складають скарби антонініанів, що змінили денарії у платні армії. Локалізація скарбів дозволяє висловити зміну регулярної армії на федератів у другої чверті III сторіччя та передислокацію римських гарнізонів меж 251 та 257 роками із Південно-Західного Криму до Боспору, що можливо було пов’язано зі спробою протиставлення готської навали. The horde found near the village of Repino, Bakhchisarai district in 2003 contained 38 silver Roman denaries: Faustina Senior – 1, Marcus Aurelius – 2, Septimius Severus – 11, Julia Domna – 6, Geta (as Caesar) – 4, Caracalla – 11, Julia Domna – 2, Elagabalus – 1. The latest coin from the horde is dated back to 220-221 AD. The closest in content to this horde was the one from the village of Kadikovka (Balaklava), which was hidden on the territory of the Roman military camp. These hordes and individual finds that do not have worn spots could have been connected with payments to Roman military divisions which were located on the peninsula. The other group includes hordes of antoninianus that substituted denaries in payments to the army. The localization of hordes enables to trace the replacement of regular army by federates in the second quarter of the 3rd century and redeployment of Roman garrisons in the period of 251 and 257 from the South-Western Crimea to Bosporus; it was probably connected with the attempt to withstand the Goths.