Сучасні уявлення про контурну структуру водного середовища та нові підходи до моніторингу Чорного і Азовського морів (за матеріалами наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 25 жовтня 2017 р.) - Александров, Б.Г. (Вісник НАН України, 2017)
Протягом більш як 60 років Державна установа «Інститут морської біології Національної академії наук України» (IMБ) займається вивченням біології та екологічного стану Чорного і Азовського морів. Після відкриття невідомої до того життєвої форми водних організмів — морського нейстону в IMБ було започатковано новий напрям досліджень — вивчення ефекту згущення життя в крайових біотопах моря. У доповіді висвітлено основні досягнення IMБ у вивченні потамо-, літо- і псаммоконтурів. Вивчення крайового ефекту взаємодії хімічних, фізичних і біологічних факторів, крім свого фундаментального значення при аналізі особливостей просторового розподілу життя, має і суто практичне використання при оцінюванні стану водних екосистем, діагностуванні і прогнозуванні їх подальших перетворень. Інакше кажучи, цей напрям становить основу екологічного моніторингу. Після підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС особлива увага в галузі океанологічних досліджень приділяється вдосконаленню методів екологічного моніторингу Чорного моря. Саме таку назву має міжнародний грант ООН/ЄС, який діє і зараз. Наведено приклади розробок IMБ, які покладено в основу моніторингу Чорного моря нового типу. State Institute of Marine Biology of the National Academy of Sciences of Ukraine (IMB) has been studying the biology and ecological state of the Black and Azov Seas for more than 60 years. After the discovery of marine neuston, the unknown life form of aquatic organisms, a new direction of research has started at the IMB – investigations of the marginal effect of life concentration in the marginal biotopes of the sea. The main achievements of the IMB in the study of potamo-, litho- and psammocontours are shown. The study of the marginal effect of the interaction of chemical, physical and biological factors, apart from its fundamental significance in analyzing the features of the spatial distribution of life, has practical importance in assessing the state of aquatic ecosystems, the diagnosis and prognosis of their further transformations. In other words, this direction is fundamentally important as a basis for ecological monitoring. After the signing of the Association Agreement between Ukraine and the European Union, special attention has been paid in the field of oceanological research to improving the methods of ecological monitoring of the Black Sea. This is the name of the international project of UNDP/EU, which is still effective. Examples of IMB achievements that are the basis for a new type of the Black Sea monitoring are given.