Полярні дослідження у світлі ідей творця теорії ноосфери - Гожик, П.Ф. (Український антарктичний журнал, 2013)
150-річний ювілей Володимира Івановича Вернадського, який ми відзначили в березні 2013 року, не залишив байдужим практично жодного вітчизняного вченого. У конференц-залі Президії НАНУ відбулись урочисті збори організаторів української науки – керівників наукових установ. Там же було організовано й виставку, присвячену засновникові Української Академії наук. У Національній бібліотеці України, яка носить ім’я великого вченого, пройшли ювілейні Вернадські читання, що вже стали традиційними. І не тільки. Цю дату відзначили і в Росії, і в інших колишніх республіках СРСР, і в далекому зарубіжжі. Адже Вернадський – постать світового масштабу, геній, що відкрив людству нове розуміння власної ролі на цій маленькій і вразливій планеті. З його ідеї постали конкретні напрями наукових пошуків, на яких ми реалізуємо свій творчий інноваційний потенціал.