Магматическая расслоенность габброидов батолита Антарктического полуострова - Артеменко, Г.В.; Бахмутов, В.Г.; Самборская, И.А.; Бахмутова, Л.Н.; Шпира, В.В. (Український антарктичний журнал, 2013)
Впервые на о. Питерман выявлена ритмическая расслоенность крупнозернистых габброидов поздней интрузивной фазы, которая сходна с дюймовой расслоенностью пород в известном массиве Стиллуотер. Она представлена чередованием темных и светлых полос габброидов, содержащих разное количество пироксена и рудных минералов. В темных полосах размер кристаллов пироксена достигает 4×5 мм, а в светлых – до 1×2 мм. Нами предложена интерпретация образования косой слоистости габброидов м. Туксен в зоне контакта меланократовых и лейкократовых габброидов как следствия кристаллизации минералов при быстром движении магмы. Полученные результаты имеют важное значение для понимания процессов формирования расслоенных базитовых интрузий и оценки перспектив их рудоносности. Уперше на о. Пітерман виявлено ритмiчну розшарованiсть крупнозернистих габроїдів пiзньої iнтрузивної фази, подібну до дюймової розшарованості порід у відомому масиві Стіллуотер. Вона представлена чергуванням темних і світлих смуг габроїдів зі вмістом різної кiлькості пiроксену та рудних мiнералiв. У темних смугах розмiр кристалiв піроксену сягає 4×5 мм, а у свiтлих – до 1×2 мм. Нами запропоновано iнтерпретацiю утворення косої шаруватостi габроїдiв м. Туксен у зоні контакту меланократових i лейкократових габроїдів як наслідку кристалiзацiї мiнералiв при швидкому русі магми. Отриманi результати мають важливе значення для розумiння процесiв формування розшарованих базитових інтрузій та оцiнки перспектив їх рудоносності. The rhythmic layering of coarse-grained gabbroids of late intrusive phase is first detected on the Peterman island. There is similar to the inch layering in well known Stillwater massif. It is caused by alternating bands of gabbroids with varying amounts of pyroxene and ore minerals. In the dark bands of the crystal size of 4×5 mm, and in lightbands - up to 1×2 mm. Following our interpretation the cross-bedding in gabbroids on the contact of melanocratic and light gray gabbroids at Cape Tuxen as a result of crystallization of minerals in the fast flowof magma is proposed. There is important for understanding the formation of layered mafic intrusion and assess the prospects for their ore.