Трендовые изменения геомагнитного поля на обсерватории "Аргентинские острова": эффект в Sq-вариациях - Максименко, О.И.; Бахмутов, В.Г.; Kilifarska, N.; Шендеровская, О.Я. (Український антарктичний журнал, 2013)
Определены долговременные тренды суточных амплитуд геомагнитных Sq-вариаций на обсерватории “Академик Вернадский”, ослабляющиеся к концу интервала 1958–2010 гг. Величины трендов SqH, SqZ-вариаций имеют одинаковое значение – 0,06 нТл/год, но разные знаки, что определило соответственно 8,6% уменьшение и 11,3% увеличение суточных амплитуд Sq-вариаций при ~16% росте ионосферной проводимости за 50 лет исследований. Обнаружены 10% вклад изменений (векового хода) магнитного поля в тренд SqH геомагнитных вариаций летом и отсутствие влияния Ар индекса и аномалий СО₂ на AIA с уменьшением магнитного поля в прошлом столетии. Обчислено довгочасні тренди добових амплітуд геомагнітних Sq-варіацій на обсерваторії “Академік Вернадський”, які послаблюються на кінець інтервалу 1958–2010 рр. Величини трендів SqH, SqZ-варіацій мають однакове значення – 0,06 нТл/рік, але разні знаки, що зумовило відповідно 8,6% зменшення і 11,3% збільшення добових амплітуд Sq-варіацій при ~16% рості іоносферної провідності за 50 років досліджень. Виявлено 10% вклад змін (вікового ходу) магнітного поля в тренд SqH геомагнітних варіацій у літній період та відсутність впливу Ар індексу і аномалій СО₂ на AIA із зменшенням магнітного поля в минулому столітті. Trends of the geomagnetic Sq-variation daily amplitudes on the observatory "Akademic Vernadsky" were obtained with the weakening of the end of the interval 1958 to 2010. The daily Sqvariation amplitudes have trends with the same magnitude of 0.06 nT / year, but different signs for horizontal. SqH and vertical. SqZ components of the geomagnetic variations that are defined by a decrease of 8.6% and 11.3% increase in. The ionospheric conductivity is increasing on ~ 16 % in 50 years. It was found that the secular variations of the magnetic field gives 10% contribution to the trend SqH-geomagnetic variations in the summer, and the effect of Ap index and CO₂ anomalies failed to reveal to obs. AIA with the negative trend of the magnetic field in the last century. Key words: secular and Sq-geomagnetic variations, ionospheric conductivity, trend