Температурно-влажностный режим и погодные условия на станции Академик Вернадский в 2012 г. - Мартазинова, В.Ф.; Иванова, Е.К.; Тимофеев, В.Е. (Український антарктичний журнал, 2013)
Представлено описание температурно-влажностного режима 2012 г. по месяцам по сравнению со средними многолетними значениями и показателями нынешних погодных условий. В зимний период 2012 г. отмечались аномальные погодные условия, средняя месячная температура воздуха в июле и августе была выше средних многолетних значений (1996–2010 гг.), а месячное количество осадков – больше средних многолетних значений почти в 1,5 раза. Летний сезон 2012 г. был достаточно холодным, в январе и феврале средняя месячная температура воздуха была ниже средних многолетних значений, в январе отмечался избыток, в феврале – дефицит осадков. Выявлены новые типы атмосферной циркуляции в январе-феврале, которые дополнили архив эталонных синоптических процессов, полученных ранее для десятилетия 1991–2000 гг. Представлено опис температурно-вологісного режиму 2012 р. по місяцях у порівнянні з середніми багаторічними значеннями і показниками нинішніх погодних умов. Зимовий період 2012 р. відзначився аномальними погодними умовами, середня місячна температура повітря в липні й серпні перевищувала середні багаторічні (1996–2010 рр.) показники, а місячна кількість опадів була вища від середніх багаторічних значень майже в 1,5 раза. Літній сезон 2012 р. був досить холодним, у січні й лютому середня місячна температура повітря була нижчою від середніх багаторічних значень, у січні спостерігався надлишок, у лютому – дефіцит опадів. У січні-лютому виявлено нові типи атмосферної циркуляції, які доповнили архів еталонних синоптичних процесів, отриманих раніше для десятиліття 1991–2000 рр. The description of the temperature regime in 2012 by months is compared to historical averages and modern weather conditions. Abnormal weather conditions are observed during the winter 2012, when monthly mean temperatures in July and August exceeded historical averages (1996–2010) and monthly precipitation exceeded multi-years’ norm by almost 1.5 times. Summer season in 2012 was cold enough, the monthly mean temperatures in January and February were below historical averages; in January the excess of precipitation, and in February – deficit of precipitation has been registered. New predominant types of atmospheric circulation are identified in January-February, which supplemented archive of the etalon synoptic patterns obtained earlier for the 1991–2000.