Порівняльний аналіз показників популяційної успішності Deschampsia antarctica в районі Адміральської бухти (о. Короля Георга, Прибережна Антарктика) - Парнікоза, І.; Ожередова, І.; Мірюта, Н.; Козерецька, І.; Смикла, Дж.; Кунах, В. (Український антарктичний журнал, 2013)
Існує необхідність моніторингу успішності популяцій судинних рослин Антарктики в умовах регіонального потепління. Однак питання, наскільки успішність, оцінена за одним з цих показників, корелюватиме з такою за іншим показником, залишається відкритим. Упродовж сезону 2005/06 рр. було вивчено шість популяцій Deschampsia antarctica, що зростають у районі Адміральської бухти (о. Короля Георга), за низкою показників успішності: за індивідуальним проективним покриттям, деякими біометричними параметрами та відносним вмістом ДНК у ядрах клітин паренхіми листків. Существует необходимость мониторинга успешности популяций сосудистых растений Антарктики в условиях регионального потепления. Однако вопрос, насколько успешность, оцененная по одному из этих показателей, будет коррелировать с таковой по другому показателю, остается открытым. В течение сезона 2005/06 гг. было изучено шесть популяций Deschampsia antarctica, произрастающих в районе Адмиральской бухты (о. Короля Георга), по ряду показателей успешности: по индивидуальным проективным покрытиям, по некоторым биометрическим параметрам и относительному содержанию ДНК в ядрах клеток паренхимы листьев. There are necessity (need) of vascular plant population success monitoring in Antarctica under warming condition. However, question about correlation between population success by different indices hasn’t been settled. The six Deschampsia antarctica populations have been investigated during the 2005/06 season in the region of Admiralti Bay (King-George Island) by series population success indices: individial cover or abundance, some biometric parameters and DNA relative content in nucleus of cell parenchyma foliage.