Методические подходы к получению фракции трипсиноподобных ферментов из морских гидробионтов (на примере антарктического криля) - Гладун, Д.В.; Савчук, А.Н.; Остапченко, Л.И. (Український антарктичний журнал, 2013)
Стремительное развитие биотехнологии и фармакологии наших дней так или иначе связано с целенаправленным поиском биологически активных веществ в тканях самых разных организмов, в том числе и антарктических морских гидробионтов. Данная группа организмов привлекает внимание исследователей за счет того, что является разумной альтернативой классическим видам сырья из-за своей дефицитности, а также наличия разнообразного белкового состава. Перспективным направлением является создание фармакологических препаратов на основе белков, выделенных из тканей антарктических гидробионтов. Особый интерес вызывает возможность получения молекул направленного действия – ферментов различной специфичности. В нашей работе представлена разработка методических подходов для выделения и тестирования фракции трипсиноподобных ферментов из тканей антарктического криля (Euphausia superba). Нинішній стрімкий розвиток біотехнології та фармакології так чи інакше пов'язаний з цілеспрямованим пошуком біологічно активних речовин у тканинах різноманітних організмів, у тому числі й антарктичних морських гідробіонтів. Дана група організмів привертає увагу дослідників за рахунок того, що є розумною альтернативою класичним видам сировини, а також завдяки наявності різноманітного білкового складу. Перспективним напрямком є створення фармакологічних препаратів на основі білків, виділених з тканин антарктичних гідробіонтів. Особливий інтерес викликає можливість отримання молекул спрямованої дії – ферментів різної специфічності. У нашій роботі представлено розробку методичних підходів до виділення і тестування фракції трипсиноподібних ферментів з тканин антарктичного крилю (Euphausia superba). The rapid development of biotechnology and pharmacology of the our days, one way or another, related to the targeted search of biologically active substances in the tissues of a wide variety of organisms, including the antarctic marine organisms. This group of organisms has attracted the attention of researchers due to its scarcity, as well as the presence of various protein composition. A promising direction is the creation of pharmaceutical products, based on proteins extracted from tissues of antarctic marine animals. Of particular interest is the possibility of molecules with directed action – enzymes with different specificity. In our work submitted the development methodological approaches for the isolation and testing fraction of trypsin-like enzymes from the tissues of the antarctic krill (Euphausia superba).