Психофізіологічний опитувальник учасників антарктичної експедиції щодо професійної адаптації в особливих умовах - Пишнов, Г.Ю.; Моісеєнко, Є.В.; Висоцька, Л.Г. (Український антарктичний журнал, 2013)
У статті наведено аналіз результатів психофізіологічного обстеження зимівників української антарктичної експедиції та групи студентів, що перебували в стресовому стані перед екзаменами. За допомогою факторного аналізу результатів восьми опитувальників, що включають понад 500 позицій, виявлено низку додаткових показників, які мають провідне значення для характеристики особистості в системі медико-психологічного відбору для роботи в особливих умовах Антарктики. Розроблено та вдосконалено новий опитувальник, який дозволяє здійснити тестування кандидатів на зимівлю за якістю «фахова адаптованість в особливих умовах». За наявності належної достовірності зменшується тривалість тестування. В статье приведен анализ результатов психофизиологического обследования зимовщиков украинской антарктической экспедиции и группы студентов перед экзаменами. С помощью факторного анализа результатов тестирования по восьми вариантам опросников, которые включали более 500 позиций, выявлены дополнительные показатели, играющие ведущую роль при оценке психологических характеристик личности в системе медико-психологического отбора кандидатов для работы в особых условиях Антарктики. Разработан и усовершенствован новый тест-опросник, позволяющий осуществлять тестирование кандидатов на зимовку по качеству «профессиональная адаптация в особых условиях». При наличии соответствующей достоверности длительность тестирования уменьшается. The article contains the results of psycho-physiological examination wintering (Ukrainian Antarctic expedition) and a group of students (before exams). Using factor analysis of test results (eight versions of the questionnaires, which included more than 500 questions) identified additional factors that play a leading role in the evaluation of the individual psychological characteristics to work in the special conditions of the Antarctic. Developed and improved a new test-administered questionnaire, which allows testing of candidates for the winter on the basis of "professionaladaptability in the special conditions." With the proper credibility estimates reduced testing time.