Національні інтереси України в Антарктиці: кількісні характеристики - Кузько, О.В.; Савченко, В.В.; Федчук, А.П. (Український антарктичний журнал, 2013)
У роботі визначаються кількісні характеристики цінностей Антарктики методом експертних оцінок, який успішно впроваджено у суспільно-політичні дослідження проф. Томасом Сааті у другій пол. ХХ ст. Дослідження здійснювалось у три етапи: 1) підготовка матриці з переліком досліджуваних цінностей (національних інтересів); 2) заповнення елементів матриці експертними оцінками шляхом послідовного попарного порівняння важливості кожної цінності відповідно до рангу від 0 до 9; 3) обчислення задачі власних значень складеної матриці, які після процедури нормалізації дають кількісні характеристики важливості кожної цінності. В работе определяются количественные характеристики ценностей Антарктики методом экспертных оценок, который успешно внедрен в общественно-политические исследования проф. Томасом Саати во второй пол. ХХ ст. Исследование осуществлялось в три этапа: 1) подготовка матрицы с перечнем изучаемых ценностей (национальных интересов); 2) заполнение элементов матрицы экспертными оценками путем последовательного попарного сравнения важности каждой ценности в соответствии с рангом от 0 до 9; 3) вычисление задачи собственных значений составленной матрицы, которые после процедуры нормализации дают количественные характеристики важности каждой ценности. This study is devoted to determine the quantitative characteristics of importance of each Antarctic value using the judgement method that was effectually applied in politics by Prof. Thomas L. Saaty in the second half of XX century. The approach consists of three stages: 1) preparing the matrix with the list of the studied values, 2) filling the matrix elements by the experts’ judgements on the successive pairwise comparison of the values importance in accordance with ranks from 0 to 9, in compliance with the matrix consistency property (the matrix is consistent if aii =1 and aji =1/aij), and 3) task solution on the prepared matrix eigenvalues that give, after normalization, the comparative quantitative evaluations of the importance of each value.