"Поверхневе кипіння" з сольовим ефектом як новий вид переходу солей у газову фазу із водних розчинів - Кушнір, С.В.; Кость, М.В.; Козак, Р.П.; Сахнюк, І.І. (Доповіді НАН України, 2017)
Експериментально доведено можливість перебігу процесу “поверхневе кипіння” (ПК) в розчинах солей калію без утворення бульбашок при 95 ± 2 °С, що спричиняє руйнування інтерфейсу газ/розчин. ПК виникає внаслідок високих швидкостей випаровування в атмосфері сухого повітря. При цьому з парами води виділяються в газову фазу помітні кількості солі. Розглянуто можливий механізм ПК. Экспериментально доказана возможность протекания процесса “поверхностное кипение” (ПК) в растворах солей калия без образования пузырей при 95 ± 2 °С, что приводит к разрушению интерфейса газ/раствор. ПК возникает при высоких скоростях испарения в атмосфере сухого воздуха. При этом с парами воды выделяются в газовую фазу заметные количества соли. Рассмотрен возможный механизм ПК. We have experimentally proved the possibility of occurrence of a process of “surface boiling” (SB) in solutions of potassium salts without the formation of bubbles at 95 ± 2 °C, which leads to the destruction of the interface gas/ solution. SB occurs at a high rate of evaporation in the atmosphere of dry air. With water vapor, the appreciable amount of a salt passes in the gas phase. The possible mechanism of the SB is considered.