Екологічні загрози для біорізноманіття в Києві від змін клімату - Бойченко, С.Г.; Карамушка, В.І.; Тищенко, О.В.; Мохнач, Р.Ю. (Доповіді НАН України, 2017)
Показано, що екосистеми Києва постійно перебувають під потужним антропогенним впливом функціонування мегаполісу, що істотно посилюється проявами кліматичної аномальності. Тенденція, що проявилася протягом останніх десятиліть, значне підвищення температури в літні місяці (липень—серпень) на фоні зниження кількості атмосферних опадів, стає загрозливою для міських екосистем і справляє на них деструктивний вплив. Ці обставини необхідно враховувати при плануванні міського розвитку для підтримки та збереження міських екосистем. Показано, что экосистемы Киева постоянно находятся под мощным антропогенным воздействием функционирования мегаполиса, что существенно усиливается проявлениями климатической аномальности. Тенденция, проявившаяся в течение последних десятилетий, значительное повышение температуры в летние месяцы (июль—август) на фоне снижения количества атмосферных осадков, становится угрожающей для городских экосистем и оказывает на них деструктивное влияние. Эти обстоятельства необходимо учитывать при планировании городского развития для поддержания и сохранения городских экосистем. The ecosystems of Kiev are constantly under the sufficient anthropogenic impact of functioning the megalopolis, which is significantly enhanced by the climate anomaly influence. The trend over the past decades, namely, a significant temperature increase in the summer months (July-August) combined with decreasing the precipitation, becomes the threat to urban ecosystems and has a destructive effect on them. These circumstances need to be taken into account in the planning of the urban development in order to protect and conserve urban ecosystems.