Особливості акумуляції та розподілу індоліл-3-оцтової та абсцизової кислот в органах спорофіта дикорослої папороті України Polystichum aculeatum (L.) Roth на різних фенологічних фозах розвитку - Войтенко, Л.В.; Косаківська, І.В. (Доповіді НАН України, 2017)
Уперше методом високоефективної рідинної хроматографії—мас-спектрометрії (ВЕРХ-МС) досліджено
характер акумуляції та розподіл індоліл-3-оцтової (ІОК) та абсцизової (АБК) кислот в органах спорофіта
дикорослої папороті Polystichum aculeatum (L.) Roth в онтогенезі. Максимальний вміст ендогенної ІОК із
домінуванням вільної форми зафіксовано у ваях та кореневищі у фазу інтенсивного росту, тоді як інтенсивне накопичення ендогенної АБК відмічено в кореневищі під час формування сорусів. У період осінньої
вегетації у ваях домінувала кон’югована форма АБК. Водночас вміст ІОК у кореневищі зменшувався. Впервые методом высокоэффективной жидкостной хроматографии—масс-спектрометрии (ВЭЖХ-МС)
исследован характер аккумуляции и распределение индолил-3-уксусной (ИУК) и абсцизовой (АБК) кислот в органах спорофита дикорастущего папоротника Polystichum aculeatum (L.) Roth. Максимальное содержание эндогенной ИУК с доминированием свободной формы зафиксировано в вайях и корневище в
фазу интенсивного роста, тогда как активное накопление эндогенной АБК отмечено в корневище во время
формирования сорусов. В период осенней вегетации в вайях доминировала конъюгированная форма
АБК. В то же время содержание ИУК в корневище уменьшалось. By high-performance liquid chromatography-mass spectrometry, the accumulation and the distribution of indolyl-
3-acetic (IAA) and abscisic (ABA) acids in the organs of sporophyte of wild fern Polystichum aculeatum
(L.) Roth are first studied. The maximum content of endogenous IAA with domination of the free form recorded
in fronds and rhizome of ferns in the phase of intensive growth, while the active accumulation of endogenous
ABA in rhizome happened during the formation of sori. During the autumn vegetation, the conjugated form of
ABA was dominated in fronds, whereas the content of IАА in rhizome was decreased.