Можливість попередження про загрозу цунамі внаслідок землетрусів у морі Скоша за допомогою геофізичних методів - Лящук, О.І. (Український антарктичний журнал, 2014)
У статті обговорюється можливість застосування наявних на УАС Академік Вернадський приладів і використання геофізичних методів моніторингу, зокрема сейсмічного та інфразвукового, для сигналізації про загрозу цунамі внаслідок потужного землетрусу в районі моря Скоша. Запропоновано методику раннього попередження персоналу станції про цю небезпеку. В статье обсуждается возможность применения имеющихся на УАС Академик Вернадский приборов и использования геофизических методов мониторинга, в частности сейсмического и инфразвукового, для сигнализации об угрозе цунами вследствие мощных землетрясений в районе моря Скоша. Предложена методика раннего предупреждения персонала станции об этой опасности. Discussed the possibility of using geophysical methods for monitoring, in particular seismic and infrasound, for an early signal of a tsunami of powerful earthquakes in the area of the Scotia Sea. Proposed to the method of early warning for station personnel.