Изменения геомагнитного поля Антарктики за последнее столетие - Мельник, Г.В.; Бахмутов, В.Г.; Шендеровская, О.Я. (Український антарктичний журнал, 2014)
Определены особенности изменения геомагнитного поля в Антарктике в XX столетии по данным расчетов по модели IGRF (International Geomagnetic Reference Field) и наблюдений на обсерваториях. Получено, что в Южном полушарии полный вектор геомагнитного поля F уменьшается быстрее, чем в Северном. Амплитуда и скорость изменений возрастают к низким широтам в Северном полушарии и к высоким в Южном. В Южном полушарии в структуре векового хода выделяются три периода изменений, аналогичные таким в Северном. Западная и Восточная Антарктика имеют различную динамику изменения геомагнитного поля. Его напряженность растет на востоке и уменьшается на западе. Наиболее интенсивное уменьшение напряженности геомагнитного поля фиксируется по данным обсерватории AIA, которая находится в отрицательном фокусе векового хода в Западной Антарктике. Визначено особливості зміни геомагнітного поля в Антарктиці у XX сторіччі за даними розрахунків по моделі ІGRF (Іnternatіonal Geomagnetіc Reference Fіeld) і спостережень на обсерваторіях. Отримано, що в Південній півкулі повний вектор геомагнітного поля F зменшується швидше, аніж у Північній. Амплітуда та швидкість змін зростають в напрямі низьких широт у Північній півкулі і високих – у Південній. У Південній півкулі в структурі вікового ходу виділяються три періоди змін, аналогічні подібним у Північній. Західна й Східна Антарктика мають різну динаміку зміни геомагнітного поля. Його напруженість зростає на сході і зменшується на заході. Найбільш інтенсивне зменшення напруженості геомагнітного поля фіксується за даними обсерваторії AІA, яка знаходиться у негативному фокусі вікового ходу в Західній Антарктиці. The features of the geomagnetic field changes in the Antarctic in the XX century have been defined, according to calculations by the IGRF (International Geomagnetic Reference Field) and observations at the observatories. It is found that in the southern hemisphere, the full vector of the geomagnetic field F decreases faster than in the north. The amplitude and rate of change increases toward lower latitudes in the northern hemisphere and to the highest in the south. In the southern hemisphere in the structure of the secular variation are three period changes similar to those in the north. West and East Antarctica have different dynamics of change of the geomagnetic field. Its intensity increases in the east and decreases to the west. The most intensive decrease of the geomagnetic field intensity is fixed according to the observatory AIA, which is in the negative focus of secular variation in Western Antarctica.