Про взаємозвязок нерівномірності обертового руху Землі та Антарктичної тектонічної плити - Третяк, К.Р.; Аль-алусі, Ф.К.Ф. (Український антарктичний журнал, 2015)
Розроблено модифікований алгоритм визначення параметрів полюсу Ейлера і кутової швидкості обертання тектонічної плити із урахуванням безперервності і нерівномірності часових серій щоденних розв’язків перманентних ГНСС станцій. За даними 27 перманентних ГНСС станцій Антарктиди за період 1996—2014 рр. визначено положення середнього полюсу Ейлера і кутової швидкості обертання плити та їх щорічні зміни. Встановлено взаємозв’язок зміни кутових швидкостей обертання Землі і Антарктичної тектонічної плити ω. Разработан модифицированный алгоритм определения параметров полюса Эйлера и угловой скорости вращения тектонической плиты с учетом непрерывности и неравномерности временных серий ежедневных решений перманентных ГНСС станций. По данным 27 перманентных ГНСС станций Антарктиды за период 1996−2014 гг., определено положение среднего полюса Эйлера и угловой скорости вращения плиты и их ежегодные изменения. Установлена взаимосвязь изменения угловых скоростей вращения Земли и Антарктической тектонической плиты ω. The modified algorithm for determining the parameters of Euler pole and angular velocity of tectonic plate rotation is developed with regard to continuity and uneven of time series of permanent GNSS stations daily solutions. Using the data from 27 permanent GNSS stations on Antarctic area for the period 1996−2014 years we defined position of middle Euler pole and angular velocity of plate rotation, and their annual changes. The interrelation of angular velocities change of the Earth rotation and Antarctic tectonic plate ω is established.