Эль-Ниньо и его влияние на климат Антарктического полуострова - Тимофеев, В.Е. (Український антарктичний журнал, 2015)
В работе проанализировано влияние Эль-Ниньо-Южного колебания на климатические условия Антарктического полуострова посредством пространственных корреляционных связей, а также исследования атмосферной циркуляции. Изменение режима Эль-Ниньо-Южное колебания во многом определяет тенденцию регионального климата. В целях совершенствования методов сезонных прогнозов оптимальным признано использование индекса Эль-Ниньо 1-2 восточной части Тихого океана с учетом синхронных и асинхронных связей. Приведен пример прогноза для станции «Академик Вернадский». В годы теплой фазы развивается антициклогенез в Тихоокеанском секторе Антарктики, а в годы Ла-Нинья — усиливается циклогенез. Отмечается, что проявления каждого события Эль-Ниньо индивидуальны, с различной локализацией барических систем в районе Антарктического полуострова, при этом полуостров располагается у границ области влияния центров действия атмосферы. Результаты могут быть использованы для более глубокого понимания атмосферных механизмов региональной изменчивости климата и совершенствования методов прогноза погоды. У роботі проаналізовано вплив Ель-Ніньйо-Південного коливання на кліматичні умови Антарктичного півострова з допомогою просторових кореляційних зв’язків, а також дослідження атмосферної циркуляції. Зміна режиму Ель-Ніньйо-Південного коливання значною мірою визначає тенденцію регіонального клімату. З метою вдосконалення методів сезонних прогнозів оптимальним визнано використання індексу Ель- Ніньйо 1-2 східної частини Тихого океану з урахуванням синхронних і асинхронних зв’язків. Наведений приклад прогнозу для станції «Академік Вернадський». У роки теплої фази розвивається антициклогенез в Тихоокеанському секторі ЮПО, а в роки Ла-Нінья − посилюється циклогенез. Відзначається, що прояви кожної події Ель-Ніньйо індивідуальні, з різною локалізацією баричних систем в районі Антарктичного півострова, причому він розташований біля меж областей впливу різних центрів дії атмосфери. Результати можуть бути використані для більш глибокого розуміння атмосферних механізмів регіональної мінливості клімату та вдосконалення методів передбачення погоди. The paper analyzes the impact of the El Niño-Southern Oscillation on the climatic conditions of the Antarctic Peninsula via spatial correlations, as well as studies into atmospheric circulation. Change in the El Niño-Southern Oscillation to the great extent determines regional climate trends. In order to improve methods for seasonal forecasts, the use of the El Niño 1-2 index eastern Pacific Ocean is recognized, based on synchronous and asynchronous correlations. Scheme for Academik Vernadsky station is presented. During the warm phase anticyclogenesis is typically developing in the Pacific sector of the Antarctic, and in the years of La Niña — cyclogenesis is predominant. It is noted that each manifestation of El Niño events are unique, with different localization of pressure systems in the Antarctic Peninsula’ the peninsula is located at the boundary of the area of influence of different centers of atmospheric action. The results can be used to improve understanding of atmospheric mechanisms of regional climate variability and improving the methods of weather forecasting.