Determination of the soil-permafrost border in selected plots of Аntarctic peninsula on the base of vertical electric sounding data - Abakumov, E.V.; Parnikoza, I.Yu. (Український антарктичний журнал, 2015)
The deepness of soil-permafrost layer was measured by vertical electrical resistivity sounding. It has been revealed that the deepness of active layer on the Point Thomas oasis, King George Island is in average about 100−150 cm, while on the Argentine Islands it is 40−50 cm, which is caused by climatic conditions. Weak soils of the Argentine Islands are connected to permafrost via the massive rock, while in case of Point Thomas oasis (King-George Island) fine-coarsy gravel soils are underlayed directly by permafrost. Досліджено глибину ґрунтово-мерзлотної товщі методами вертикального електричного зондування. Встановлено, що товща активного шару ґрунту в оазі Поінт Томас, о. Кінг-Джордж становить 100−150 см, у той час як на Аргентинських островах — 40−50 см, що пов’язано насамперед з рельєфними та кліматичними умовами. Малопотужні ґрунти о-ва Аргентинських островів відчувають вплив мерзлоти через скельну породу, в той час як пухкі дрібноземлисті-щебнисті ґрунти оазису Поінт Томаса о-ва Кінг-Джордж залягають переважно на товщі мерзлого ґрунту. Исследована глубина почвенно-мерзлотной толщи методами вертикального электрического зондирования. Установлено, что толща деятельного слоя почвы оазиса Поинт Томас, о-ва Кинг-Джордж составляет 100−150 см, в то время как на Аргентинских островах — 40−50 см, что связано в первую очередь с рельефными и климатическими условиями. Маломощные почвы Аргентинских островов испытывают влияние мерзлоты через скальную породу, в то время как рыхлые мелкоземисто-щебнистые почвы оазиса Поинт Томаса о-ва Кинг-Джордж залегают, в основном, непосредственно на толще мерзлой почвы.