Порівняльний аналіз зведеного латентного показника пристосовуваності популяцій Deschampsia Аntarctica Desv. в районі о. Галіндез протягом трьох сезонів - Мірюта, Н.; Парнікоза, І.; Швидун, П.; Мирюта, Г.; Пороннік, О.; Козерецька, І.; Кунах, В. (Український антарктичний журнал, 2015)
На матеріалі трьох південних астральних сезонів вивчена динаміка комплексної адаптивності шести популяцій Deschampsia antarctica Desv. о. Галіндез, Аргентинські острови. Показана індивідуальність розрахованого комплексного латентного показника адаптивності не тільки залежно від мікроумов зростання, а і від погодних умов сезону досліджень. З досліджуваних популяцій за характером тренду динаміки комплексної адаптивності були сформовані групи, в яких значення показника монотонно зростає або спадає, або проходить через максимум. Подальше поповнення ряду динаміки комплексної адаптивності дасть змогу проводити порівняння з динамікою відповідних кліматичних показників. На материале трех южных астральных сезонов изучена динамика комплексной адаптивности шести популяций Deschampsia antarctica Desv. о. Галиндез, Аргентинские острова. Показана индивидуальность рассчитанного комплексного латентного показателя адаптивности не только в зависимости от микроусловий произрастания, но и от погодных условий сезона исследований. Из исследуемых популяций по характеру тренда динамики комплексной адаптивности были сформированы группы, в которых значение показателя монотонно растет или падает, или же проходит через максимум. Дальнейшее пополнение ряда динамики комплексной адаптивности позволит производить сравнение с динамикой соответствующих климатических показателей. Complex adaptability dynamics in the six populations of Deschampsia antarctica Desv. (Galindez Island, Argentine Islands, maritime Antarctic) has been investigated during three south astral seasons. The adaptability united latent quality indicator has been shown to be depended as from growing microcondition as from yearly weathering condition. The nature of adaptability united latent quality indicator dynamic trend allowed to group investigated populations by form of trend to three groups: monotonic growth, or monotonic recession, or passage through maximum. Next row addition of united latent quality indicator of adaptability dynamics would allow to compare it with corresponding climatic indicator dynamics.