Добові та сезонні міграції тюленів уедделла (leptonychotes weddelli) в районі архіпелагу Аргентинські острови (західна Антарктика) - Дикий, І.В.; Дронговська, М.О. (Український антарктичний журнал, 2015)
Вперше на матеріалі, зібраному під час 11, 14 і 17 (сезон) українських антарктичних експедицій (2006 — 2007; 2009 — 2010 і 2011 — 2012 рр.) на території архіпелагу Аргентинські острови (Західна Антарктида) з’ясовано, що добові й сезонні міграції притаманні представникам L. weddellii. Проте більшу частину зими та весни тюлені Уедделла тримаються в межах архіпелагу. Тварини прив’язані до конкретних місць, де відпочивають переважно в денну пору, і постійно повертаються до них після нічних полювань. Відмічено особливий топічний консерватизм у самиць L. weddellii, окремі особини яких ми реєструємо в районі архіпелагу впродовж чотирьох років. Виявлено, що найбільші дистанції (понад 25 км) можуть долати як самці, так і самиці даного виду. З’ясовано, що добові міграції тюленів Уедделла залежать від наявності в акваторії головного корму ─ криля. Сезонні міграції цього виду тісно пов’язані з льодовою обстановкою, наявністю корму і репродуктивним періодом. Впервые на материале, собранном в течение 11, 14, 17 (сезон) украинских антарктических экспедиций (2006—2007; 2009—2010; 2011—2012 гг.) на территории архипелага Аргентинские острова (западная Антарктика) выявлено, что суточные и сезонные миграции характерны для представителей L. weddellii. Однако большую часть зимы и весны тюлени Уэдделла держатся в пределах архипелага. Животные привязаны к конкретным местам, где отдыхают преимущественно днем, и постоянно возвращаются к ним после ночных охот. Отмечено особый топический консерватизм самок L. weddellii, отдельные особи которых мы регистрием в районе архипелага в течение четырех лет. Выявлено, что наибольшие дистанции (более 25 км) могут преодолевать как самцы, так и самки данного вида. Установлено, что суточные миграции тюленей Уэдделла зависят от наличия в акватории главного корма ─ криля. Сезонные миграции этого вида тесно связаны с ледовой обстановкой, наличием корма и репродуктивным периодом. Material was collected during 11, 14 and 17 (season) Ukrainian Antarctic expeditions (2006 — 2007; 2009 — 2010 and 2011 — 2012) on the territory archipelago Argentine islands (Western Antarctica). The archipelago total area occupies all nearby 3,5 км2. The archipelago serves original refugium for seals, owing to successful placing. Leptonychotes weddelli is widely distributed on the territory archipelago. Studies Weddell seals migration was conducted using a method of photographing individual picture spots on the belly of the animal. Sex and age of the animals was determined by generally accepted method. Results of re-registrations tagged seals, and photographic database ExtractCompare program showed that most seals are kept within the archipelago of the winter and spring.