Перспективы получения коллагенолитических ферментов с гидробионтов Антарктического региона - Ракша, Н.Г.; Гладун, Д.В.; Савчук, А.Н.; Остапченко, Л.И. (Український антарктичний журнал, 2015)
Учитывая перспективность использования морских гидробионтов как сырьевого источника для получения ферментов с уникальными свойствами, данная работа посвящена изучению протеолитического потенциала гидробионтов с Антарктического региона. Применение методов гель-фильтрации и энзим-электрофореза позволило выявить присутствие в хроматографических пиках активных ферментов, которые в дальнейшем были идентифицированы как протеазы, обладающие коллагенолитической активностью. Враховуючи перспективність використання морських гідробіонтів як джерела сировини для одержання ферментів з унікальними властивостями, дана робота була присвячена вивченню протеолітичного потенціалу гідробіонтів із Антарктичного регіону. Застосування методів гель-фільтрації та ензим-електрофорезу дозволило виявити наявність у хроматографічних піках активних ферментів, які надалі були ідентифіковані як протеази, що володіють колагенолітичною активністю. Marine organisms have been recognized as rich sources of bioactive compounds with valuable biotechnology potential. Enzymes extracted from marine hydrobionts have gained much attention because of their unique quite specific properties that determined their profound applications in chemical, medical, food industries and molecular biology experiments. In this regard, our work focused on investigation of proteolytic potential of marine hydrobionts. At first, tissue extract was separated by gel filtration chromatography. Further zymography of obtained fractions revealed the presence of active enzymes which further were identified as collagenolytic.