До історії перших українських звукозаписів - Кульбака, О. (Сiверянський лiтопис, 2017)
У статті розглядається історія започаткування українського звукозапису в
Російській імперії. Розповідається про перші відомі записи у виконанні української артистки – випускниці Петербурзької консерваторії Параскеви Мойсеївни Гаврильцевої.
Вони були створені за сприяння мецената, члена Товариства імені Тараса Шевченка
в Петербурзі Петра Петровича Катеринича. В статье рассматривается история начала украинской звукозаписи в Российской империи. Рассказывается о первых известных записях в исполнении украинской
артистки – выпускницы Петербургской консерватории Параскевы Моисеевны Гаврильцевой. Они были созданы при содействии мецената, члена Общества имени Тараса Шевченко в Петербурге Петра Петровича Катеринича. The article considers the history of the beginning of Ukrainian sound recording in the
Russian Empire. It also tells about the first known records performed by a Ukrainian artiste
who graduated from the St. Petersburg Conservatory, ParaskevaMoiseevnaGavriltseva. These
records were created with the assistance of a maecena, a member of the Society of Taras
Shevchenko in St. Petersburg, Petr Petrovich Katerinich.