Оборонні двори Києво-Печерської лаври на території Пакульської волості - Бондар, О. (Сiверянський лiтопис, 2017)
Стаття присвячена такому явищу на території Пакульської волості, як оборонно-господарські двори. Формування даного територіального утворення, що належало
Києво-Печерській лаврі, почалося ще у ХVІ ст. Згодом уже у XVІІІ ст. даний мікрорегіон
перетворився на потужний економічний осередок. Майно монастиря та продукція,
котра вироблялася на підприємствах, зберігалися у спеціальних уфортифікованих
дворах. На сьогодні у розпорядженні науковців існують дані описів цих дворів середини
XVІІІ ст., а також їхні археологічні залишки у вигляді городищ. Найвідоміші оборонні
двори Києво-Печерської Лаври знаходилися в селах Пакулі та Навозах. Такі двори
використовувалися як у житлово-господарських цілях, так і у оборонних. Оборонна
складова була представлена плановою структурою споруд, стінами, баштами, а у
випадку Пакульського двору навіть артилерійським озброєнням. Існували такі двори майже до кінця XVІІІ ст. The article is devoted to defense and economic manors on the territory of Pakyl’s parish.
The parish began to be formed in the 16th century. It belonged to the Kyiv-Pechersk Lavra.
This region has turned into the powerful economic center in the 18th century. Them produced
a large different products. Them was kept in specific manors. At our disposal, there are descriptions
of these courtyards in the middle of the 18th century. The remains of manors are
represented by ancient hillforts now. The most famous defense manors of the Kyiv-Pechersk
Lavra were in the villages Pakyl and Navozy. These manors were used for residential, economic,
and defense purposes. Fortification was represented by the structure of buildings,
walls, towers. The Pakyl’s defense manor was equipped with an artillery gun. Such manors
existed until the end of the 18th century.