Київ та полонені шведи часів Північної війни: маловідомі факти - Філіпова, Г. (Сiверянський лiтопис, 2017)
У статті на основі маловідомих архівних джерел та опублікованого шведськомовного матеріалу викладено ряд фактів щодо історії перебування шведських полонених часів Північної війни на території Києва (1706–1711 рр.). Автором здійснено спробу окреслити хронологічні рамки існування так званої «Київської групи» арештантів, прив’язати їхнє дислокування у Києві до історичної топографії міста, навести дані щодо використання сил військовополонених на будівництві Печерської фортеці тощо. В статье на основе малоизвестных архивных источников и опубликованного материала на шведском языке изложен ряд фактов относительно истории пребывания шведских пленных времен Северной войны на территории Киева (1706–1711 гг.). Автор попытался обрисовать хронологические рамки существования так называемой «Киевской группы» арестантов, привязать их дислоцирование в Киеве к исторической топографии города, привести данные относительно использования сил военнопленных на строительстве Печерской крепости и т. д. In the article, based on little-known archival sources and published material in the Swedish language, a number of facts about the history of the stay of the Swedish prisoners of the Northern War period in the territory of Kiev (1706-1711) are presented. The author tried to outline the chronological scope of the existence of the so-called «Kiev group» of prisoners, to link their dislocation in Kiev to the historical topography of the city, to cite data on the use of their forces on the construction of the Pechersk fortress, etc.