Ремесла та промисли Менської сотні у другій половині XVII-XVIII ст. - Казімірова, С.; Тужик, М. (Сiверянський лiтопис, 2017)
У статті простежується розвиток ремесел та промислів у сотенному містечку
Мена та навколишніх селах у другій половині XVII – XVIII ст. На основі опублікованих документів та архівних матеріалів визначається перелік ремісничих професій
та цехів, умови праці ремісників, вартість робіт або виготовленої продукції та обсяг
сплачуваних податків. Також проаналізовані відомості щодо обсягів виготовленої та
реалізованої продукції, отриманої від заняття певними видами промислів, передусім від млинарства та винокуріння. В статье прослеживается развитие ремесел и промыслов в сотенном городке Мене и
окружающих селах во второй половине XVII – XVIII вв. На основе опубликованных документов и архивных материалов определяется перечень ремесленных профессий и цехов,
условия труда ремесленников, стоимость работ или изготовленной продукции и объем
уплачиваемых налогов. Также проанализированы сведения об объемах произведенной и реализованной продукции, полученной от занятия определенными видами промыслов, прежде всего от мельниц и винокурения. The article traces the development of crafts and trades in the Mena and the surrounding
villages in the second half of the XVII – XVIII centuries. On the basis of published documents
and archival materials, the list of craft trades and workshops operating in Mena, the conditions
of work of artisans, the cost of works or manufactured products and the amount of taxes
payable are determined. Also, information is provided on the volumes of manufactured
and sold products obtained from the occupation of certain types of trades, primarily from
millinery and distilling.