Application of the ALARA Principle to Minimize Collective Dose in NPP Accident Management within the Containment - Bogorad, V.; Slepchenko, O.; Kyrylenko, Y. (Ядерна та радіаційна безпека, 2016)
This research focuses on application of the ALARA principle to minimize the collective doses (both for NPP personnel and the public), relating to admission of personnel to the containment for accident management activities and depending on operation of ventilation systems. Results from assessment of radiation consequences are applied to a small-break LOCA with failure of LPIS at VVER-1000 reactors. The public doses are evaluated using up-to-date RODOS, MACCS and HotSpot software for assessment of radiation consequences. The personnel doses are evaluated with MicroShield and InterRAS codes. The time function and optimal value of the collective dose are defined. The developed approach can be applied for minimization of the collective dose for optimization of accident management strategies at NPPs. Дослідження спрямовано на застосування принципу оптимізації для мінімізації дозових навантажень на персонал АЕС та населення, пов’язаних з часом початку проведення відновлювальних робіт персоналом у контайнменті та режимом роботи вентиляційної системи. Наведено результати оцінки радіаційних наслідків аварії з малою течею та відмовою САОЗ НТ на реакторі типу ВВЕР-1000. Колективні дози опромінення населення розраховувалися з використанням сучасних програмних кодів RODOS, MACCS і HotSpot. Дози опромінення персоналу визначалися за допомогою кодів MicroShield та InterRAS. У рамках застосування принципу ALARA отримано функцію змінення колективної дози з часом та її оптимальне значення. Даний підхід може бути застосований для мінімізації колективної дози опромінення в оптимізації стратегій управління аваріями на АЕС. Исследования направлены на применение принципа оптимизации с целью минимизации дозовых нагрузок на персонал АЭС и населения, связанных с временем начала проведения восстановительных работ персоналом в контайнменте и режимом работы вентиляционной системы. Представлены результаты оценки радиационных последствий аварии с малой течью и отказом САОЗ НД на реакторе типа ВВЭР-1000. Коллективные дозы облучения населения рассчитывались с использованием современных программных кодов RODOS, MACCS и HotSpot. Дозы облучения персонала рассчитывались с помощью кодов MicroShield и InterRAS. В рамках применения принципа ALARA получена функция изменения коллективной дозы во времени, найдено ее оптимальное значение. Данный подход может быть использован для минимизации коллективной дозы облучения персонала и населения при оптимизации стратегий управления авариями на АЭС.