Професійні та соціальні проблеми науково-освітянської молоді за результатами соціологічного опитування (на прикладі НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського») - Жабін, С.О.; Васильєв, Г.С.; Казьміна, О.П.; Соснов, О.С.; Білецький, О.О. (Наука та інновації, 2017)
Статтю присвячено проблемі збереження молоді у складі науково-кадрового потенціалу вищої школи. На базі результатів он-лайн анкетування, яке було проведено у 2016 році у НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського», проведено аналіз професійних і соціальних проблем молодих викладачів та науковців. Дослідження охоплює дані стосовно патентування, публікаційної активності, участі в міжнародному науковому співробітництві, академічної мобільності, матеріально-технічного забезпечення робочих місць, задоволеності заробітною платнею, планів щодо майбутньої кар’єри. Проведено порівняння з результатами попереднього дослідження проблем наукової молоді НАН України. Основними професійними проблемами визначено нестачу обладнання та матеріалів для проведення наукових досліджень на світовому рівні. Серед соціальних проблем виділено низький рівень оплати праці та невирішене питання житлового забезпечення. Було узагальнено пропозиції респондентів щодо покращення умов праці. Зроблено висновок, що створення сприятливих умов для професійної діяльності науково-освітянської молоді має стати пріоритетом кадрової політики керівництва установ та уряду задля збереження молодого резерву науки України. Статья посвящена проблеме сохранения молодежи в составе научно-кадрового потенциала высшей школы. На базе результатов он-лайн анкетирования, проведенного в 2016 году в НТУУ «КПИ имени Игоря Сикорского» проведен анализ профессиональных и социальных проблем молодых преподавателей и ученых. Исследование охватывает данные о патентовании, публикационной активности, участии в международном научном сотрудничестве, академической мобильности, материально-техническом обеспечении рабочих мест, удовлетворенности заработной платой, планов относительно будущей карьеры. Проведено сравнение с результатами предыдущего исследования проблем среди научной молодежи НАН Украины. Основными профессиональными проблемами определено нехватку оборудования и материалов для проведения научных исследований на мировом уровне. Среди социальных проблем выделено низкий уровень оплаты труда и нерешенный вопрос жилищного обеспечения. Были обобщены предложения респондентов по улучшению условий труда. Сделан вывод, что создание благоприятных условий для профессиональной деятельности научно-образовательной молодежи должно стать приоритетом кадровой политики руководства учреждений и правительства для сохранения молодого резерва науки Украины. The research contains analysis of the on-line sociological study of young lecturers from Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute conducted in 2016. This study is a continuation and development of public opinion polls of young researchers of the NAS of Ukraine initiated in 2015. The analyzed data covers young researcher responses regarding patenting, publication activity, participation in international scientific cooperation, academic mobility, availability of technical facilities, equipment and materials at job places, satisfaction with monthly salary, satisfaction with research work and intentions regarding the future research carrier. The authors have compared the reported results with the previous studies of problems of young researchers from academic sector. The main problems are the lack of professional equipment and materials for research on a global level. Among the social problems, the most frequently mentioned ones are low salaries and no housing provision. It has been concluded that the creation of favorable conditions for professional research and educational activities of youth should be a priority of HR policy at both the government and the agency levels to preserve the young reserve of Ukraine’s science.