Тенденції докторських дисертаційних робіт, які було захищено у спеціалізованій вченій раді при Головній астрономічній обсерваторії НАН України у 1991—2016 роках - Васильєва, І.Е. (Наука та інновації, 2017)
Метою статті є виявлення тенденцій та оцінка рівня докторських дисертацій, які було захищено в спеціалізованій
вченій раді при Головній астрономічній обсерваторії НАН України з 1991 до 2016 року. Показано зниження кількості
захистів протягом року, що відповідає загальній тенденції поступового зменшення кількості співробітників в галузі науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт в Україні, а також збільшення середнього віку дисертантів. Разом з тим, за цей час суттєво зросла кількість жінок, які захистили докторську дисертацію. Рівень цитування публікацій дисертантів та їх середній індекс Гірша є стабільними. Загалом рівень докторських дисертацій, захищених в Головній астрономічній обсерваторії, залишається високим протягом всього періоду незалежності України. Целью статьи является выявление тенденций и оценка качества докторских диссертаций, защищенных в специализированном ученом совете Главной астрономической обсерватории НАН Украины с 1991 по 2016 год. Показано снижение количества защищенных диссертаций
в год, что согласуется с общей тенденцией постепенного
сокращения числа сотрудников в области научно-исследовательских и опытно-конструкторских работ в Украине, а также увеличение среднего возраста диссертантов. Однако за этот период количество женщин, защитивших докторскую диссертацию, значительно возросло.
Уровень цитирования публикаций диссертантов и их
средний индекс Хирша остались неизменными. В целом, качество докторских диссертаций, которые были защищены в Главной астрономической обсерватории, остается высоким за время независимости Украины. The research is aimed at revealing trends and estimating
quality of doctoral dissertations that have been defended at
Specialized Academic Council of the Main Astronomical
Observatory of the NAS of Ukraine within the period from
1991 to 2016. The analysis has shown a drop in the number
of defended dissertations per year, which is consistent with
the general downward trend in the number of employees
in the R&D of Ukraine, as well as a rise in the average age
of doctoral degree seekers. However, during this period,
the share of women who have defended their doctoral
dissertation increased significantly. The citation rate of doctoral
re searchers and their average h-index have remai ned
constant. Overall, the quality of doctoral dissertations
which have been defended at the Main Astronomical Observatory
remains high throughout the period of Ukraine’s independence.