Аналіз підходів до оцінки витривалості та циклічної тріщиностійкості елементів металевих конструкцій - Матченко, Т.І.; Матченко, П.Т.; Шугайло, О-й П.; Ляшенко, Л.А.; Панченко, А.В. (Ядерна та радіаційна безпека, 2016)
Розглянуто питання щодо призначення ресурсу конструкцій катего- рії відповідальності А для споруд класу наслідків (відповідальності) СС3, що можуть мати дефекти на початку експлуатації або пошкодження, накопичені в процесі експлуатації. Для зазначених конструкцій доцільно ще на етапі проектування виконувати розрахунки на стійкість до циклічного навантаження. У статті проаналізовано вимоги українських та міжнародних нормативних документів до розрахунку елементів конструкцій на квазістатичну, малоциклову втому, циклічну тріщиностійкість. Рассмотрен вопрос назначения ресурса конструкций категории ответственности А для сооружений класса последствий (ответственности) СС3, которые могут иметь дефекты в начале эксплуатации или повреждения, накопленные в процессе эксплуатации. Для данных конструкций целесообразно еще на этапе проектирования выполнять расчеты на устойчивость к циклической нагрузке. В статье проанализированы требования украинских и международных нормативных документов к расчету элементов конструкций на квазистатическую, малоцикловую усталость, циклическую трещиностойкость. This paper considers issues on the life definition of category A structures for the buildings of CC3 class of consequences (liability) that may have defects at the beginning of operation or damages accumulated in the process of operation. The calculations to check resistance to cyclic loads shall be made for the stated structures at the design stage. The research includes analysis of requirements of Ukrainian and international regulatory documents for the calculation of structure components for quasistatic, low-cyclic fatigue and cyclic cracking resistance.