Геологическое захоронение радиоактивных отходов в Украине: история, современное состояние, перспективы - Шестопалов, В.М.; Шибецкий, Ю.А. (Ядерна та радіаційна безпека, 2016)
Рассматривается вопрос создания в Украине геологического хранилища для захоронения высокоактивных отходов (РАО) и, возможно, отработанного ядерного топлива: государственная политика, организация деятельности и планы по захоронению РАО, результаты выполненных научно-исследовательских работ, включая выбор площадки, разработку концепций геологических хранилищ и оценку безопасности выбранных концепций. Определены основные проблемы и дальнейшие действия по созданию в стране геологического хранилища РАО. Розглядається питання створення в Україні геологічного сховища для захоронення високоактивних відходів (РАВ) і, можливо, відпрацьованого ядерного палива: державна політика, організація діяльності та плани у сфері захоронення РАВ, результати виконаних науково-дослідних робіт, спрямованих на створення в Україні геологічного сховища, зокрема щодо вибору майданчика, концепцій геологічних сховищ і оцінки безпеки обраних концепцій. Окреслено основні проблеми та подальші дії зі створення в країні геологічного сховища РАВ. The purpose of this paper is to analyze the state of geological repository development in Ukraine for the disposal of high-level waste and, possibly, of spent nuclear fuel. The data on state policy, activities and plans for disposal of radioactive waste, as well as on the results of scientific research aimed at the development of a geological repository are summarized. These data include siting, development of geological disposal concepts and safety assessment of selected concepts. Based on the analysis of the listed data, the main problems and further actions are identified