Ядерна захищеність: синонім фізичного захисту чи складова ядерної та радіоактивної безпеки? - Кузмяк, І.Я.; Кравцов, В.І.; Печериця, О.В.; Пасєка, О.В. (Ядерна та радіаційна безпека, 2016)
Розглянуто питання імплементації основ ядерної захищеності у сферу використання ядерної енергії в Україні. З цією метою здійснено порівняльний аналіз міжнародних конвенцій, рекомендацій МАГАТЕ, регуляторних документів інших країн, що стосуються фізичного захисту та ядерної захищеності, а також нормативно-правової бази з фізичного захисту в Україні. Визначено тенденції в історичному розвитку фізичного захисту і ядерної захищеності, їх місце в структурі вимог з ядерної та радіаційної безпеки. Наведено перспективні шляхи підтримання режиму фізичного захисту та імплементації режиму ядерної захищеності в Україні, надано рекомендації щодо розробки першочергових нормативно-правових актів з ядерної захищеності. Рассмотрены вопросы имплементации основ ядерной защищенности в сфере использования ядерной энергии в Украине. С этой целью осуществлен сравнительный анализ международных конвенций, рекомендаций МАГАТЭ, регуляторных документов других стран, касающиеся физической защиты и ядерной защищенности, а также нормативно-правовой базы по физической защиты в Украине. Определены тенденции в историческом развитии физической защиты и ядерной защищенности, их место в структуре требований по ядерной и радиационной безопасности. Приведены перспективные пути поддержания режима физической защиты и осуществления режима ядерной защищенности в Украине, даны рекомендации по разработке первоочередных нормативно-правовых актов по ядерной защищенности. The paper considers the question of implementing nuclear security into the area of nuclear energy use in Ukraine. The comparative analysis of international conventions, IAEA recommendations, national regulations on physical protection and nuclear security and legislative framework of Ukraine on physical protection was provided for this purpose. The research presents the trends and patterns in historical development of physical protection and nuclear security and their position in nuclear and radiation safety regulatory framework. IAEA recommendations on essential elements of nuclear security regime and practical knowledge on basic components of nuclear security and interface with nuclear safety in Ukraine are examined. Recommendations on promising ways of physical protection regime maintenance and nuclear security regime implementation in Ukraine, as well as proposals on development of first-priority regulatory documents on nuclear security are provided.