Композиційні матеріали системи алмаз-(Co-Cu-Sn) з поліпшеними механічними характеристиками. Повідомлення 1. Вплив параметрів гарячої допресовки на структуру і властивості композиту алмаз-(Co-Cu-Sn) - Новіков, М.В.; Мечник, В.А.; Бондаренко, М.О.; Ляшенко, Б.А.; Кузін, М.О. (Сверхтвердые материалы, 2015)
Вивчено структуру і трибологічні властивості композиційних матеріалів системи алмаз−(Co–Cu–Sn), одержаних спіканням у прес-формах за температури 800 °С впродовж 1 год з наступним гарячим допресуванням. Показано, що зміна режимів гарячого допресування дозволяє отримувати в перехідній зоні алмаз–металева зв’язка взамін часточок структурно вільного графіту, що утворюються під час графітизації поверхні алмазних зерен, нанокарбід Co₃C, присутність якого забезпечує істотне підвищення зносостійкості композитів. Изучены трибологические свойства композиционных материалов системы алмаз−(Co–Cu–Sn), полученных спеканием в пресс-формы при температуре 800 °С в течение 1 ч с последующим горячим допрессованием. Показано, что изменение режимов горячего допрессования позволяет получать в переходной зоне алмаз–металлическая связка взамен частиц структурно свободного графита, образующихся при графитизации поверхности алмазных зерен, нанокарбид Co₃C, присутствие которого обеспечивает существенное повышение износостойкости композитов. Studied the tribological properties of the composite material diamond – (Co– Cu–Sn), sintered in a mold at 800 °C for 1 hour, followed by hot repressing. It is shown that the change in the mode of hot repressing produces in the transition zone of diamond-metal bond instead of structurally free graphite particles formed in the surface graphitization of diamond grains, nanocarbid Co₃C, whose presence provides a significant increase in wear resistance of the composites.