Вихованці Києво-Могилянської академії: українські мемуаристи Я.Маркович та М.Ханенко (перша половина ХVІІІ ст.) - Дзюба, О.М. (Український історичний журнал, 2016)
На основі текстів щоденників представників козацької еліти першої половини
ХVІІІ ст. Я.Марковича та М.Ханенка простежується характер здобутої ними
в Києво-Могилянській академії освіти. Відзначається вплив лекційних курсів
Т.Прокоповича, в якого вони навчалися, на формування їхніх інтелектуальних
інтересів та духовних запитів. Наголошується на характерному для ранньомодерного
часу універсальному змісті освіти. Based on texts from diaries of Ya.Markovych and M.Khanenko (Cossack elite representatives)
of first half of 18th century, author traced the character of their education
in Kyiv-Mohyla Academy. Specifically, noted the influence of teacher T.Prokopovych on
their intellectual interests and spiritual needs formation. Specified the many-sided content
of education that was typical for early-modern era.