Особливості адсорбції препаратів різної молекулярної маси біогенним гідроксиапатитом, леґованим наномагнетитом - Отиченко, О.М.; Бабутіна, Т.Є.; Пархомей, О.Р.; Проценко, Л.С.; Будиліна, О.М.; Уварова, І.В. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2017)
Роботу присвячено дослідженню можливости використання пористої кераміки медичного призначення на основі біогенного гідроксиапатиту, леґованого наномагнетитом, одержаним конденсаційним фізико-хімічним методом, у якості носія препаратів різної молекулярної маси і, зокрема, антибіотиків широкого спектру дії. Встановлено значне збільшення швидкости розчинности в неорганічному модельному середовищі та незначне зменшення адсорбційної активности леґованих зразків порівняно з вихідним, причому як з індикатором метиленовим синім, так і з антибіотиком. Работа посвящена исследованию возможности использования пористой керамики медицинского назначения на основе биогенного гидроксиапатита, легированного наномагнетитом, полученным конденсационным физико-химическим методом, в качестве носителя препаратов разной молекулярной массы и, в частности, антибиотиков широкого спектра действия. Установлено значительное увеличение скорости растворимости в неорганической модельной среде и незначительное уменьшение адсорбционной активности легированных образцов по сравнению с исходным, причём как с индикатором метиленовым синим, так и с антибиотиком. The work is concerned with studying the possibility for using the porous ceramics of medical application on the base of biogenic hydroxyapatite doped with nanomagnetite prepared via the condensation physicochemical methods as a carrier of drugs with varying molecular weight and, particularly, broad-spectrum antibiotics. A significant increase of solubility rate in inorganic model medium and a slight decrease of adsorption activity of doped samples in comparison with the initial one as with indicator and with an antibiotic are revealed.