Аномальный перенос заряда в квазиодномерной электронной системе над жидким гелием - Гладченко, С.П.; Ковдря, Ю.З.; Николаенко, В.А. (Физика низких температур, 2003)
Измерена проводимость σ в квазиодномерной электронной системе над жидким гелием в интервале температур 0,5-1,7 К в широкой области плотностей электронов n. Показано, что величина σ/ne (е - заряд электрона) вначале увеличивается с понижением температуры, а затем, пройдя максимум, при T ≈ 1 К начинает понижаться. В этой области температур величина s/ne, начиная с некоторого значения дрейфового потенциала Vd, уменьшается с ростом Vd. Сделано предположение, что обнаруженный в работе аномальный перенос заряда обусловлен либо пространственным упорядочением электронов в квазиодномерных каналах, либо образованием многоэлектронных поляронов в неоднородном потенциале вдоль каналов. Виміряно провідність σ у квазіодновимірній електронній системі над рідким гелієм в інтервал і температур 0,5 1,7 К в широкій області густин електронів n. Показано, що величина σ /ne (е заряд електрону) спочатку збільшується зі зниженням температури, а потім, пройшовши максимум, при Т ≈ 1 К починає знижуватися. У цій області температур величина /ne, починаючи з деякого значення дрейфового потенціалу Vd, зменшується iз зростанням Vd. Зроблено припущення, що виявлений у роботі аномальний перенос заряду обумовлений або просторовим упорядкуванням електронів у квазіодновимірних каналах, або утворенням багатоелектронних поляронів у неоднорідному потенціалі уздовж каналів. The conductivity σ in a quasi-one-dimensional electron system over liquid helium is measured in the temperature interval 0.5–1.7 K over a wide range of electron densities n. It is shown that the quantity σ/ne (e is the charge of the electron) initially increases with decreasing temperature and then, after passing through a maximum, begins to decline for T≈1 K. In this temperature region the value of σ/ne, above a certain value of the drift potential Vd, decreases with increasing Vd. It is conjectured that the anomalous charge transport observed in this study is due either to spatial ordering of the electrons in the quasi-one-dimensional channels or to the formation of many-electron polarons in the nonuniform potential along the channels.