Еміґраційні будні очима Катерини Грушевської: політика та повсякденність (1919–1921 рр.) (вступна стаття й публікація І.Б. Матяш) (Український історичний журнал, 2016)
Публікуються листи Катерини Грушевської з Женеви та Відня до Марії
Жуковської у Прагу й Веслау (Феслау) поблизу Відня, написані під час еміґраційного періоду життя родини Грушевських. Документи збереглися у Центральному
державному архіві вищих органів влади та управління України. Архівна інформація відображає зусилля Катерини та Марії Грушевських зі створення міжнародної жіночої організації за кордоном, містить думки щодо спроб повернення
представників очолюваної Михайлом Грушевським Закордонної делеґації УПСР
в Україну, висвітлює враження від життя й побуту у Женеві та Празі, відвідування
мистецьких заходів та перебування на курорті. There are published Kateryna Hrushevs’ka’s letters from Geneva and Vienna to Maria
Zhukovs’ka in Prague and Voeslau near Vienna, written at the time of Hrushevs’kyi
family emigration. The documents are kept at the Central State Archive of Supreme
Bodies of Power and Government of Ukraine. This information reflects attempts of
Kateryna Hrushevs’ka and Maria Hrushevs’ka to establish an international women
organization abroad, gives material about the efforts of the foreign delegation of the
Ukrainian Socialist-Revolutionary Party headed by Mykhailo Hrushevs’kyi to return
to Ukraine, highlights impressions about the mode of life in Geneva and Prague, visiting
art performances and staying at health resorts.