З епістолярної спадщини Михайла, Марії та Катерини Грушевських: листи до Д.Петрушевського (1933–1941 рр.) (вступна стаття й публікація О.В. Юркової) (Український історичний журнал, 2016)
Уперше повністю публікуються написані в 1933–1941 рр. листи академіка
Михайла Сергійовича Грушевського, його дружини Марії Сильвестрівни та
доньки Катерини Михайлівни до відомого історика-медієвіста академіка
АН СРСР Дмитра Мойсейовича Петрушевського, серед яких чи не останній власноручно написаний М.Грушевським лист від 31 жовтня 1934 р.
Епістолярій становить надзвичайно важливий комплекс джерел про життя родини Грушевських у 1930-х рр., відтворює роботу К.Грушевської над підготовкою до видання творчої спадщини батька, а також подає відомості про
діяльність українських академічних інституцій гуманітарного профілю у другій половині 1930-х рр. The publication presents the whole complex of letters from Mykhailo Hrushevs’kyi,
his wife Mariia and their daughter Kateryna to D.Petrushevskiy, a famous historianmedievalist,
academician of the Academy of Sciences of the USSR, which have never
been published before. These letters were written in 1933–1941; among them there is
the last known hand-written letter of Mykhailo Hrushevs’kyi from October 31, 1934.
This epistolary collection forms a very important set of sources about the Hrushevs’kyi’s
family life in the 1930s, reproduces Kateryna Hrushevs’ka’s work on the preparation of
her father’s heritage for publication, and provides valuable information on the activity
of Ukrainian academic humanitarian institutions in the second half of the 1930s.