Чоловіки, жінки й насильство в ОУН та УПА в 1940–1950-х рр. - Гавришко, М.І. (Український історичний журнал, 2016)
Розглядається проблема сексуального насильства над жінками з боку членів
підпілля й повстанців як в їхньому середовищі, так і поміж цивільного населення. Простежено способи контролю та реґулювання відносин між статями
в підпіллі ОУН та УПА. Виявлено фактори, що сприяли порушенню сексуальних норм, зокрема воєнні умови, особливості діяльності збройного підпілля, мілітарна культура, гегемонна маскулінність, обмежений ресурс влади у жінок. Проаналізовано роль жіночого тіла в українському націоналістичному дискурсі й повсякденних практиках (тіло як символ, додатковий фактор ризику та зброя війни). Також розглянуто причини, види сексуального/сексуалізованого насильства над «своїми» й «чужими» жінками та судову практику у цих справах. In this article was covered the problem of sexual violence against woman from
members of underground and insurgents as in their social environment, and
among the civil population. Author traced the methods of relationships control
and regulation between both sexes in the OUN and UPA underground. The factors
lead up to violation of sexual regulation are revealed: especially the war conditions,
features of armed underground activity, military culture, hegemonistic masculinity,
limited resources of women’s power. The role of woman’s body in Ukrainian national
discourse and everyday practices are analysed (the body as a symbol, additional
factor of risk and the war’s weapon). Also, in the article covers the reasons, kinds of
sexual / sexualized violence against “Ours” and “Theirs” woman and court practice
in those kind of cases.