Вивільняючись із маґнетичного поля імперщини: обговорення в Інституті історії АН УССР праці М.Брайчевського «Приєднання чи возз’єднання?» (4 липня 1974 р.) - Рубльов, О.С. (Український історичний журнал, 2016)
Ідеться про історіографічну атмосферу першої половини 1960-х рр., наукові дискусії серед співробітників Інституту історії АН УССР, унаслідок яких виник задум і було написано знакову статтю М.Брайчевського «Приєднання чи возз’єднання? Критичні замітки з приводу однієї концепції» (1966 р.). Простежується подальша доля як самої статті, так і її автора. Особлива увага звертається на владний задум «наукового спростування» теоретичних побудов М.Брайчевського, що його невдалою реалізацією стало «обговорення» в Інституті історії 4 липня 1974 р. Публікується стенограма цієї «дискусії». The author in this article displays the historiographical atmosphere in the first half of 1960s, scientific discussions among employees of Institute of History of Ukraine of Academy of Sciences of Ukrainian SSR. Those discussions caused the considerable article by M.Braichevs’kyi “Annexation or Reunion? Critical Notes of One of the Conceptions” (1966). In this article traced the further destiny of the work and author’s life. The main attention is paid to the governmental project of “scientific denial” of the theoretical structures of M. Braichevs’kyi. The failed realisation of this turned into the “discussion” in the Institute of History of Ukraine on July 4, 1974. In the end of the article published the shorthand record of this “discussion”.