Проблема іконографії І.Ґонти в контексті політик пам’яті та сучасних досліджень - Ковалевська, О.О. (Український історичний журнал, 2016)
Досліджено причини збіжностей/розбіжностей між реальним та уявним образом І.Ґонти, зафіксованим у наративних і візуальних джерелах XVIII–XIX ст.,
проаналізовано вплив викривлених образів на формування сучасної іконографії
цього історичного діяча. Також продемонстровано, як через посередництво візуальних маркерів простору, тобто пам’ятників, відбувається закріплення в історичних уявленнях та свідомості сучасної людини образів, які не мають нічого спільного з реальною постаттю. The article investigates the reasons of correspondences/differences between real and
imaginary image of I.Gonta fixed in the narrative and visual sources of 18–19 centuries.
The present article analyses the impact of distorted images onto formation of modern
iconography of this historical figure. It is also demonstrated how through visual
space markers, i.e. monuments, the images that have nothing in common with the actual
figure of the past are consolidated in historical perceptions and awareness of contemporary people.