О негейзенберговском вкладе в межспиновые взаимодействия антиферромагнетика с S = 3/2 - Калита, В.М.; Лозенко, А.Ф. (Физика низких температур, 2002)
Показано, что спин-гамильтониан межспиновых взаимодействий, записанный с использованием эффективных спинов, определенных на двух нижних дублетах магнитных ионов с частично замороженным орбитальным моментом, имеет негейзенберговский вид. Негейзенберговский вклад представлен межспиновыми слагаемыми, содержащими третьи степени проекций спина иона, анизотропен и сравним с билинейными межспиновыми взаимодействиями. Показано, що спiн-гамiльтонiан мiжспiнових взаємодiй, записаний з використанням
ефективних спiнiв, визначених на двох нижнiх дублетах магнiтних iонiв з частково
замороженим орбiтальним моментом, має негейзенбергiвський вид. Негейзенбергiвський
вклад, представлений мiжспiновими складовими, що мiстять третi стeпенi проекцiй спiну
iону, є анiзотропним та порiвнянним з бiлiнiйними мiжспiновими взаємодiями. It is shown that the spin Hamiltonian of the spin–spin interactions, written with the use of effective spinons defined on the two lowest doublets of magnetic ions with a partially frozen orbital moment, has a non-Heisenberg form. The Heisenberg contribution is represented by spin–spin terms containing three powers of ion spin projections and is anisotropic and comparable to the bilinear spin–spin interaction.